Vi gör hållbarhetsredovisning och hållbar livsmedelsproduktion enklare genom att berika produktdata med hållbarhetspoäng, med hjälp av de senaste vetenskapliga metoderna och standarderna.
För att implementera CSR-strategier saknar många företag tillförlitlig data. Detta gör det svårt att vara transparent och guida bättre beslutsfattande. Denna data är inte bara viktig för att mäta och beräkna påverkan utan också för att bygga hållbara framtidsbanor.
Hos FoodFacts förstår vi vikten av betrodda datapunkter.
Vår kalkylator för CO2-beräkning
Vi har byggt ett verktyg för att automatisera CO2-estimat för hela industrin på produktnivå.
Vi har använt maskininlärning och andra AI-teknologier för att utveckla en unik automatiserad metod för att replikera processen med en full livscykelanalys. Våra algoritmer indexerar produkter ner till ingrediensnivå och uppskattar volymen av varje ingrediens.
Varje ingrediens tilldelas sedan sitt eget koldioxidavtryck baserat på hypoteser om ursprungsland. Genom att använda modeller och en algoritm som utvecklats med expertis från Stockholm Resilience Centre uppskattar vårt verktyg sedan utsläppen från produktion, transport och förpackning.
Resultatet är en omedelbar CO2-beräkning för vilken kategori av livsmedelsprodukter som helst, vilken kan förfinas med ytterligare information från producenter.
FoodFacts CO2-räknare
Utforska möjligheterna
Vår metodik
Vår CO2-kalkylator är konstruerad med hjälp av globalt erkända och betrodda primära informationskällor. Vår metodik etablerades med expertkunskap från Stockholm Resilience Centre och vi arbetar ständigt med att förbättra den ytterligare med det senaste från vetenskapen. Vi har också använt expertkunskap från RISE genom RISE Climate Database for Food och har använt data från andra internationella källor såsom Agribalyse, FAOSTAT och International Energy Agency.
Vi har utvecklat vår metod för att beräkna CO2e-utsläpp inom gränserna "cradle-to-gate". Det betyder att det tar hänsyn till miljöpåverkan av livsmedelsprodukter från jordbruksstadiet till distributionsanläggningen där produkten packas och är redo att transporteras till återförsäljare.
Våra datakällor följer ISO-standarderna 14040 och 14044 och FoodFacts CO2-data kan användas för att utvärdera Scope 3-produktrelaterade växthusgasutsläpp som en del av SBTi-kraven.
Ekologisk
Fri från palmolja
Fri från soja
Lokalt producerat
Rättvist producerat
Andra hållbarhetsindikatorer
På vår plattform kan du också få tillgång till andra hållbarhetsindikatorer, som "lokalproducerat" och "rättvist producerat", baserat på tredjepartscertifieringar såsom Fairtrade och många andra.
Automatiserade ingrediensdetektorer möjliggör taggar som palmoljefri, sojafri etc. Vårt system för tredjepartscertifieringar tillåter organisationer att ange faktuell information om sina certifieringar och specificera omfattningen och fördelarna för varje certifiering beroende på produkten.
Andra indikatorer som vattenpåverkan (användning/förorening), biologisk mångfaldspåverkan, kemisk förorening och förpackning är under utveckling och kommer snart att finnas tillgängliga.