Article

12 december 2022

Vad är NOVA-systemet?

Vad är NOVA-systemet?

Vad är NOVA-systemet?

Hamburgers and french fries
Hamburgers and french fries

Nyheten om att svenskarna äter mest ultraprocessad mat i Europa fick stort genomslag under hösten 2021.

Både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har haft stort fokus på hälso- och hållbarhetseffekten av ultraprocessad mat. För att enklare förstå processningsgraden av livsmedel kan NOVA-systemet komma till användning. NOVA delar in livsmedel i fyra grupper, från helt obehandlad (1) till ultraprocessad (4).

Vem står bakom NOVA och hur används det?

NOVA-klassificeringen är utvecklad av Carlos A. Monteiro, professor i nutrition och folkhälsa vid São Paulos universitet i Brasilien och hans team av forskare. Det används som ett validerat verktyg inom forskningen på folkhälsa och nutrition. NOVA är internationellt erkänt av bland annat organisationer som WHO och FAO . NOVA används i en rad EU-länder redan idag, bland annat i Frankrikes hälsopolicy för folkhälsa och näring för att under 2018-2022 minska konsumtionen av ultraprocessad mat (grupp 4) med 20 procent.

Utmaningar med NOVA-systemet

Kritiker till NOVA-systemet menar att det finns risker att felkategorisera livsmedel utifrån ett produktionstekniskt perspektiv. En naturell yoghurt hamnar till exempel i NOVA grupp 1 medan en sötad yoghurt hamnar i grupp 4 även om det skiljer sig lite sett till använd produktionsteknik. Ett annat exempel är fullkornsbröd som hamnar i NOVA grupp 4 men som egentligen är en hälsosam produkt full med fibrer som vi enligt Livsmedelsverkets rekommendationer borde äta mer av.

Vad tycker FoodFacts om NOVA?

Vi är långt ifrån att konsumenter ska fatta beslut utifrån NOVA men vi vet att ultraprocessad mat är ett väldigt aktuellt ämne utifrån hälsa och hållbarhet. NOVA kan användas som ett verktyg av både företag och konsumenter för att få en snabb förståelse för hur bearbetad en viss produkt är.

Även om NOVA är en förenklad klassificering och har sina begränsningar så tycker vi på FoodFacts att det är den bästa klassificeringen av processningsgrad som finns tillgänglig idag. Därför har vi på FoodFacts automatiserat NOVA-grupperingen för alla livsmedel med ambitionen att förbättra automatiseringen när en bättre modell dyker upp.

I dagsläget använder vi redan NOVA-automatiseringen i kombination med andra märkningar, som Nutri-Score och taggar som tillsatt socker och ekologiskt för att hjälpa en av våra kunder att bättre kunna poängssätta produkter i sin plattform. Vår kunds skräddarsydda poängsättning bidrar till en bättre matkonsumtion för deras användare. Nutri-Score uppdaterade i början av 2024 sitt ramverk, läs mer om det i vårt blogginlägg här. FoodFacts har även uppdaterat automatiseringen av Nutri-Score efter den senaste versionen av ramverket.

Vill du veta mer om NOVA och hur vår automatisering kan användas tillsammans med märkningar som exempelvis Nutri-Score? Ladda ner vår guide “Hur digitala märkningar kan driva bättre matkonsumtion”.

Stay up to date

Sign up for our newsletter to stay in touch with the latest or connect with us on LinkedIn.

FoodFacts Sverige AB

Norrsken House

Birger Jarlsgatan 57C

113 56 Stockholm

Org. nr.559054-2295

Copyright © FoodFacts 2023

Stay up to date

Sign up for our newsletter to stay in touch with the latest or connect with us on LinkedIn.

FoodFacts Sverige AB

Norrsken House

Birger Jarlsgatan 57C

113 56 Stockholm

Org. nr.559054-2295

Copyright © FoodFacts 2023